Sven-Arne Silves Hemsida

     
    • Min viktigaste sida »

• Lär dig avslappning »

• Aktuellt »

• En överraskning »

• 150 Egna Limerickar »

 
 

        Startsidan  *  Släktforskning  *  Mina böcker  *  Skånsk kultur  *  Några dikter   *  Skånskt bygdemål  *   Resten   *  Gästbok

  En skämtsam bild av skåningen  
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SKÅNELAND - MIN "PLATS PÅ JORDEN".

 

 

Denna helt underbara Skånebild är fotograferad av mitt barnbarn Alex Ralph, Borrby.

 

 

 

Skåneland d.v.s. regionen Skåne, Blekinge, Halland och Bornholm, har en lång och brokig historia som tyvärr aldrig lärs ut i dagens skola.

Redan i vår tideräknings första århundrade finns uppgifter om en "ö" som kallas Scandinaviae, Scadinavia, Scandia eller Scandza och som anses syfta på landskapets namn, men först på 500-talet finns fylligare och mer konkreta upplysningar om förhållandet i Skåne. Under 500-talet och ett par hundra år framåt påstår den romersk-gotiske krönikören Jordanes att "fem stammar" (theutes, vagoth, bergio, hallin och liothida) bor tillsammans på en bördig slätt och ofta attackeras av kringboende folk. (Skånes politiska historia av Docent S. Bolin).

Man kan osökt dra slutsatsen att Skandinavien fått sitt namn av Skåne.

Först på 800-talet, då Skåne var intimt förknippat med Danmark, finns en skåning namngiven i skrift nämligen Osfrid av Sconaowe (Åsfrid av Skåne), som deltog i en politisk förhandling med Karl den Stores sändebud år 811.

Den skånska flaggan uppfattas av många vara ett modernt "påfund" eftersom den blev antagen som officiell först 1999 - men den fanns faktiskt redan på 1100-talet som baner för Ärkebiskopen i Lund.

Det finns mycket intressant information om flaggans historik på:  http://www.heraldik.se/artiklar/skane.html

Skåneland presenteras och kommenteras på många platser på Internet, bl.a.:

http://www.maltelewan.com/skanelandwebben/

http://welcome.to/skaaneland

Skånes historia från 600-talet fram till i våra dagar med historiska fakta, regentlängd och mycket mer finner du på::

http://welcome.to/skaaneland

DET SKÅNSKA SPRÅKET:

Skånska språket låter för de flesta "upplänningar" som en grötig och obegriplig rotvälska men torde, enligt min åsikt, vara ursprungligare än de svenska dialekterna. De diftonger som används påminner om motsvarande i t.ex. det isländska språket - som är betydligt mindre påverkat av  modernisering än vad de flesta andra språk i Europa är och därför borde ligga närmare det ursprungliga fornnordiska uttalet - men jag kanske har helt fel??!!

Hur som helst: jag talar inte utpräglad skånska i vardagslivet men jag gillar Skånskt bygdemål. Det finns många bra författare som skrivit på Skånska: Nils Ludvig Olsson och Daniel Rydsjö är mina absoluta favoriter - men på denna hemsidan har jag valt att presentera två små men skojiga dikter på Skånskt Bygdemål som är skrivna av min far Victor Silve. Vill du läsa eller höra dem så klicka HÄR.

Här finner du en hyllning till Skåne i form av en dikt som skrevs av min far på 1930-talet.

Historiefadäser i dagens värld:

I Sverige finns det en uppenbar brist på korrekt historisk koppling när det gäller Skåne. Kanske inte underligt eftersom Skåne utsattes för en kompakt "etnisk rensning" efter det Skåneland blivit svenskt 26 februari 1658 vid freden i Roskilde. De fall av etnisk rensning som vi upplevt i nutid i t.ex. Bosnien och Afrika hade sin motsvarighet redan då.

Några exempel på fadäser:

När lilla samhället Östra Tommarp på Österlen år 2005 firade 850-årsjubileum var SVENSKE kungen inbjuden - trots att under Thumatorps 850 år var endast 347 under svenskt styre och 503 under danskt. Rimligen borde BÅDA ländernas monarker vara närvarande.

I år 2007 rapporterar Radio, TV och tidningar om "Sveriges äldsta fartygsvrak" och TT skriver:

"Ett skepp, som kan vara ett av Sveriges äldsta vrak, har hittats i skärgården vid Sturkö utanför Karlskrona. Provtagningar av vraket talar för att träet som använts till att bygga skeppet har huggits mellan åren 1260 och 1290. Och materialet till skeppet kommer från blekingska trakter"

Men, men men .... Blekinge var inte svenskt på den tiden!!!!  Hur är egentligen de historiska kunskaperna hos våra journalister? Eller ... har den etniska rensningen fortfarande sin makt över dagens skribenter och nyhetsförmedlare??

Skånsk matkultur:

Har du provat riktig Skånsk mat någon gång?


En rejäl gryta som räcker till många

1,5-2 kilo rimmad bog eller ännu hellre oxbringa
1-2 lagerblad
2-3 kryddpepparkorn
1-2 korn vitpeppar hel
1/4 vitkålshuvud
2 st morötter
1st palsternacka
½ rotselleri
2-3 potatisar
1 purjolök
1 knippe persilja
1, 5 l vatten
Skala och skiva rotfrukterna i småbitar.
Koka köttet med kryddorna och rotfrukterna i 30 min och skumma av efterhand.
Hacka vitkålen, persiljan och purjolöken och lägg i detta och koka i ytterligare 30 min ungefär.
Skiva upp köttet och servera med spadet innehållande alla grönsakerna.

Brännesnuda - gott - speciellt kalla vinterdagar!!

Brännesnuda kan översättas till "varmt i munnen" - snuda betyder nämligen mun eller näsa

 

Här är lite andra recept, klicka på  bilderna!

Äkta Skånsk Kalops - det finns inget godare på denna jord (tycker jag)!

 

------

Ålen - den goda - kräver nästan en hel hemsida för idel lovord, men förutom den "rögade" finns det ett stort antal rätter. Varför inte prova Luad eller Halmad ål?